Bijpraat

Nana Mouskouri (89) gaat stoppen: 'Ik wil mensen niet laten lijden'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nana Mouskouri (89) gaat stoppen: 'Ik wil mensen niet laten lijden'

De Griekse zangeres Nana Mouskouri denkt aan stoppen. Ze wil nog een paar concerten geven, maar hangt daarna haar microfoon definitief aan de wilgen, zegt ze in het Duitse blad Der Spiegel.

Mouskouri, bijna 90, geeft aan dat ze niet langer wil doen alsof ze nog jong is. "Ik doe nog een paar optredens en dan is het genoeg, denk ik", zegt ze in Der Spiegel. "Ik wil mensen niet laten lijden. Ik heb het recht niet op het podium te gaan staan en slecht te zingen, zelfs als ik daarvoor applaus zou krijgen."

Afscheidsconcert in Athene

In 2006 kondigde de Griekse zangeres, die liedjes in een handvol verschillende talen uitbracht, ook al haar afscheid aan. Dat ging toen gepaard met een wereldtournee van twee jaar en een groot afscheidsconcert in het eeuwenoude Odeion in Athene, waar ook de Griekse premier en de burgemeesters van Athene, Berlijn, Parijs en Luxemburg bij aanwezig waren. Later volgden alsnog een album én een wereldtournee. Eerder dit jaar was Mouskouri te zien bij de overdracht van de Olympische vlam in Athene.

Nog altijd geeft Mouskouri af en toe optredens en ze doet naar eigen zeggen nog dagelijks oefeningen om haar stem in vorm te houden. Ook komt er vanwege haar 90ste verjaardag een speciale plaat met heropnames van de grootste hits van Mouskouri. Die zijn wel al eerder opgenomen, omdat de zangeres geen zin had om nog naar Londen af te reizen voor nieuwe opnames.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Guten Morgen Sonnenschein

Mouskouri is in Nederland bekend van haar hit 'Only Love', die in 1985 twee weken op nummer 1 stond in de Top 40 en vorig jaar de 571ste plek bezette in de Evergreen Top 1000. Ook 'The Three Bells', 'Quand Tu Chantes' en 'Mon Enfant' kwamen hoog in de hitlijst. Nooit een hit, maar wel wereldberoemd: 'Guten Morgen Sonnenschein'. Behalve een muzikale carrière was Mouskouri ook een tijdje actief in de Griekse en Europese politiek.

NPO Radio 5 Evergreen Top 1000

Wat zijn de allermooiste evergreens ooit gemaakt volgens de luisteraars van NPO Radio 5? De Evergreen Top 1000 is dé jaarlijkse lijst van NPO Radio 5 met klassiekers uit alle muziekdecennia.

De Evergreen Top 1000 wordt jaarlijks in november uitgezonden op NPO Radio 5.

BEKIJK DE LIJST