Evergreens

Ter (Plaat)se: De muzikale 'One Way Wind' van Volendam

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ter (Plaat)se: De muzikale 'One Way Wind' van Volendam

Palingsound is niet zomaar een bekende term in muziekminnend Nederland. Het muzikaal talent stroomt volop door de kleine, hechte gemeenschap. Denk je anno 2024 misschien ook aan Nick & Simon en Jan Smit, vanaf de Jaren 60 was in Volendam de muziekscene in ontwikkeling met de Cats als middelpunt.

Paling

Wat ís dan precies de Palingpop, of Palingsound? Het is DJ Joost den Draaijer die de term voor het eerst benoemt, na het draaien van The Cats in zijn programma.

Palingsound groeit uit tot meer dan een geografische duiding of denigrerende uitspraak: Wanneer voor BZN en de Cats beatmuziek en rock in de Jaren 60 niet het gewenste succes oplevert, wordt een kant ingeslagen naar meer melodie, meer harmonie en meer pop.

Hierin is de kerkgang ook van invloed geweest: Melodieuze koorzang kwam op Volendamse wijze samen met beat, rock en r&b. De genen van en hechte gemeenschap en de families Mühren, Veerman, Smit en Keizer blijken bijzonder muzikaal te zijn.

Managment van Buijs

In de Jaren 60 richt Jaap Buijs, bijnaam 'Tuf' het Artiestenbureau Volendam op met zijn broer: In hun ouderlijk huis te Volendam wordt een managementbureau opgezet. Aangezien Jaap verkering heeft met de zus van diens gitarist Jaap Schilder, zijn het de Cats die het eerst van de diensten van Buijs gebruik maken. Drumstel? Vervoer? Tuf regelt 't.

Foto: Groepsfoto bij het Grand Gala Du Disque, met in het midden van de voorste rij Jaap Buijs:

foto: wikimedia commons

Multitalent Mühren

Naast het handen- en voetenweek van de gebroeders Buijs is er voor een echte muziekscene ook een opnamestudio en oefenruimte nodig. Die wordt in de Jaren 70 geleverd door Cats lid Arnold Mühren. Naast bassist en schrijver van songs voor de band ontpopt Arnold zich ook als audiotechnicus en leert de kneepjes van het opnamevak. Wanneer zijn woning wordt verbouwd zet Arnold er een nieuw stuk aan om in te repeteren... Van het een komt het ander; Studio Arnold Mühren is een feit, 50 meter van het water aan het Noordereinde. De eerste Cats demo die er wordt opgenomen is 'Save The Last Dance For Me'.

foto: ANP

BZN

De Band Zonder Naam, opgericht in 1965 in Volendam heeft een vergelijkbare evolutie als The Cats. Hun vroege werk - met veel meer rockinvloeden - doet niet veel in de hitlijsten.

BZN - The Bastard (1971)

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Jan Keizer en kornuiten zijn klaar om er de brui aan te geven... Ware het niet dat een jongedame het tij zal keren.

De jonge Anny Schilder verkoopt vis in Volendam wanneer ze wordt uitgenodigd auditie te doen. Ze is een verlegen meisje, maar na het uitkomen van haar debuut op single 'Mon Amour' is alle twijfel weg:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De wind in de zeilen

Namen als Mell VF, Case Mayfield, 3JS, Simon Keizer, Nick Schilder, Monique Smit en anderen tonen aan dat met zekerheid gezegd kan worden dat de muziekscene in Volendam nog springlevend is. Ook Arnold Mühren houdt de deuren van zijn studio open, waar sinds enige tijd ook een B&B aan grenst!

Ter (Plaat)se

Tijdens de Evergreen Week van de Jaren '70 duikt NPO Radio 5 in iconische muziekscenes van de jaren '70. Wat maakte Muscle Shoals zo'n rockmekka? Waarom veroverde de Volendamse palingsound de Nederlandse hitlijsten? En hoe leerde de hele wereld over de reggae en ska van Kingston, Jamaica?

Je leest er er alles over op NPORadio5.nl