Evergreens

James Brown zet North Sea Jazz op zijn kop met dubbeloptreden in 1981

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. James Brown zet North Sea Jazz op zijn kop met dubbeloptreden in 1981

Dit weekend reizen jazzliefhebbers uit alle hoeken van het land én daarbuiten af naar Rotterdam, waar North Sea Jazz plaatsvindt. NPO Radio 5 gaat terug in de tijd, naar 1981 om precies te zijn. Toen zette 'The Godfather of Soul' James Brown het festival in vuur en vlam met een dubbeloptreden.

James Brown stond vaker op North Sea Jazz, voor het laatst in 2004. In 1981 staat de soulzanger twee keer op het festival, sterker nog: vlak na elkaar. Eén optreden is net voor middernacht, het ander net erna. Zijn debuut op het gerenommeerde soul- en jazzevenement is er een om niet te vergeten. Tijdens het eerste concert geeft Brown zijn band ruim een halfuur de tijd om het publiek op te warmen, pas bij 'We Are The Funky Men' springt de energieke zanger het podium op. Het jasje gaat al snel uit, Brown staat zwetend op het podium in het zinderende Haagse Congresgebouw.

En dan te bedenken dat 'The Hardest Working Man in Show Business' het een uur later allemaal nog eens mocht doen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De tweede show die avond is veel meer een greatest hits-concert. Weer krijgt z'n band, The J.B.'s, behoorlijk wat tijd in de spotlights. Als James Brown na 25 minuten op het podium komt, volgt een aaneenrijging van hits: 'I Feel Good', 'It's A Man's Man's World', 'Sex Machine', noem maar op. Ondertussen brengt Brown een soulvol eerbetoon aan collega-artiesten die de jaren ervoor zijn overleden, zoals Otis Redding, Elvis Presley, Janis Joplin, Jimi Hendrix, Sam Cooke en John Lennon. Bij Sex Machine gaat het dak er helemaal af: het publiek danst volop mee met Brown en band.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vier jaar later stond James Brown alweer op North Sea Jazz, in 1985. Ook op de edities van 1988 en 1995 was hij van de partij. In 2004, twee jaar voor zijn dood, gaf de soulzanger voor het laatst acte de présence op het festival. Zijn concerten op North Sea Jazz 1981 zijn opgenomen in de Library of Congress in de Verenigde Staten, de nationale bibliotheek van het land.