NPO Radio 5

Voorlezen doen we al heel lang

  1. Nieuwschevron right
  2. Voorlezen doen we al heel lang

Een verhaaltje voorlezen aan je kinderen of kleinkinderen voor het slapen gaan. We doen het allemaal, maar waar komt die traditie vandaan?

Gouden Boekjes

Marijke Bos van Stichting Lezen vertelt in Wekker-Wakker dat de oorsprong van het verhaaltjes vertellen ver in het verleden ligt. Vroeger vertelde men volksverhalen aan elkaar. Vanaf de 19de eeuw kwamen er steeds meer kinderboeken. Deze zijn met name gericht op het leesplezier. Later is het kinderboek ook educatiever geworden volgens Bos. Als voorbeeld noemt ze de Gouden Boekjes die in de jaren '50 worden geïntroduceerd. Deze prentenboekjes zijn tot aan de dag van vandaag nog steeds ontzettend populair onder kinderen.

Taalontwikkeling

Voorlezen is erg belangrijk volgens Bos. "Naast dat het heel plezierig is voor je kind, heeft het ook nog veel positieve effecten." Bos noemt voorbeelden als de ontwikkeling van fantasie, verbeelding en concentratievermogen, maar met name is het van belang voor de taalontwikkeling. "De woordenschat en de mondelinge taalvaardigheid, daar is het heel erg goed voor." Zo kun je al vanaf de geboorte beginnen met voorlezen, want de interactie van samen plaatjes kijken stimuleert de ontwikkeling van het kind al sterk.

Luister hier het hele gesprek terug:

Wekker-Wakker
Presentatie: Manuëla Kemp en Henk Mouwe
Ma-vr 06.00 - 10.00 uur