Onvergetelijk

8 augustus - 60 Jaar Rolling Stones in het Kurhaus

foto: Hotpot / ANPfoto: Hotpot / ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 8 augustus - 60 Jaar Rolling Stones in het Kurhaus

Het is een zaterdagmorgen in 1964 als The Rolling Stones arriveren op Schiphol. Die avond geven de heren een concert in het Kurhaus in Scheveningen dat volledig uit de hand loopt...

De Rolling Stones timmeren dan al een tijdje aan de weg en hebben het merendeel van 1964 tot dan toe getourd door het Verenigd Koninkrijk. Scheveningen is hun eerste concert op het Europese vasteland.

Muziek Express

Al op Schiphol begint het, er staat voor de aankomst & korte persconferentie een horde journalisten en schreeuwende fans. De band is door Paul Acket van het maandblad Muziek Express naar Nederland gehaald.

Weetje: Acket, die in de jaren '40 begon als concertrecensent zou later met opbrengsten van de verkoop van Muziek Express het North Sea Jazz Festival starten.

foto: Pinterest

Schreeuwen voor de band

Rond acht uur ’s avonds begint het voorprogramma in het Kurhaus, onder leiding van MC Jos Brink. Het publiek is echter niet geïnteresseerd in die artiesten en begint met schreeuwen: “We want the Stones!”. Tijdens de pauze tussen het voorprogramma (met o.a. de Rudy Bennett, de Fouryo's en André van Duin) en de hoofdgast sneuvelen al enkele ruiten.

Fans in verdrukking

Nog voor het concert begint en bassist Bill Wyman zijn basgitaar aan het stemmen is achter het gordijn, bestormt het publiek het podium. Politie in burger en Kurhaus-personeel doen hun best om het podium vrij van fans te houden door de klimmers hardhandig terug te duwen. Meerdere jonge fans raken in de chaos vooraan in verdrukking. Bij het tweede nummer vliegen de eerste stoelleuningen en –zittingen door de lucht. Tineke de Nooij, toentertijd DJ van Veronica, is dan zeven maanden zwanger en wordt ter bescherming door Paul Acket het podium op getrokken.

Beluister hoe het was:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Rob Veldkamp was 60 jaar geleden in het Kurhaus

‘Heeft u ooit zoiets gezien?’

Tien agenten in uniform komen de politie in de burger versterken, maar dat heeft een averechts effect. Toch spelen de Stones nog steeds door. Als Willem van Kooten een microfoon onder de neus van Jagger duwt bij het derde nummer, ‘Suzy Q’, vraagt hij: “Heeft u ooit zoiets gezien?” De zanger kan enkel “Nee” antwoorde. Hij roept het publiek op om te stoppen, omdat de show anders beëindigd moet worden.

Duizenden guldens schade

‘Mona’ wordt het laatste nummer van de avond. Om kwart voor 10 wordt het optreden stopgezet. De Stones hebben dan krap een kwartier gespeeld en vluchten naar de auto. Met honden worden de overgebleven fans de zaal uit gejaagd. Hoewel het aantal arrestaties blijft steken op drie jongeren, is de schade enorm en wordt geschat op 15.000 tot 20.000 gulden. Vijf keer zoveel als de kosten van het concert.