Onvergetelijk

“Oerlelijke knapen” zorgen voor “janboel”: De Stones in de kranten

foto: Delpherfoto: Delpher
  1. Nieuwschevron right
  2. “Oerlelijke knapen” zorgen voor “janboel”: De Stones in de kranten

‘Vijf Engelse jongens met ongekamde decimeters lange haren’


In de dagen voorgaand aan hun optreden in Nederland werden The Rolling Stones wisselend positief neergezet in de landelijke pers. Na het optreden op 8 augustus 1964 was er vooral oog voor de schade aan en chaos in het Kurhaus.

(De geciteerde artikelen zijn te lezen op het online archief Delpher)

De Stones worden in de Nederandse pers veelal neergezet als 'anders dan de Beatles'. Waar de Fab Four als meer fotogeniek, glimlachend en gepoetst gelden, worden voor Mick Jagger en zijn band zelfs vergelijkingen met horroracteurs Lon Chaney (Dracula) en Boris Karloff (het Monster van Frankenstein) gemaakt. Ook worden ze als onvriendelijk & nors omschreven.

foto: Delpher

Wij zijn niet mooi, maar wel apart

Henk van der Meyden (Telegraaf) sprak de heren voor hun komst naar Nederland in Londen: “Schrik niet van de vijf jongens hierboven, laat hun gezichten, hoe macaber ook, u geen angst inboezemen.. Maar glimlach erom. Want dat is de bedoeling van deze vijf musici.”

Verder in het artikel wordt verwezen naar “kleren, die ze al maanden lijken te dragen en [...] ogen die “nachten slaaptekort lijken uit te schreeuwen”. Ondanks de slordigheden worden ze als een belofte naast de al razend populaire Beatles neergezet.

foto: Delpher

Oerlelijke knapen

“Weigeren te lachen, te wassen en naar de kapper te gaan…”

In de Gooi en Eemlander wordt ook vooruitgekeken naar het optreden van de Stones in Scheveningen, waar geen televisiecamera’s (zoals bij de Beatles) aanwezig zullen zijn: “Ze worden veel en graag vergeleken met de Beatles en eigenlijk hebben ze daar maar een ding mee gemeen: De lengte van hun haren.”

De rauwe randjes worden in dit artikel wel neergezet als een bewuste zet:

“De armoede van hun begintijd werd hun verkoopartikel van nu […] armoedig gekleed, ongewassen en met een hongerige blik […] nors en onvriendelijk tegen hun bewonderaars”

Ze zouden 10.000 gulden per man per maand verdienen, omgerekend naar 2024 zo’n 35.000 euro.

Het artikel eindigt als volgt:

“Waarschijnlijk lopen ze thuis heel fris gewassen rond, al kan niemand dat met zekerheid zeggen […] volgende week zaterdag kunt u ze in Scheveningen ontmoeten en zult u er misschien van schrikken: want ze zijn niet alleen onaantrekkelijk uitgedost, maar ook oerlelijk. Misschien loopt de Nederlandse televisie daarom niet zo hard om hen op het scherm te brengen.”

Gesoigneerd of niet, in meerdere dagbladen wordt in de dagen voor zaterdag 8 augustus veel aangekondigd: “Tijdens dit ene exclusieve optreden zullen de fans kunnen genieten van toppers als „I wanna be your man", „Not fade away" en „It’s all over now”” rept de Nieuwe Limburger.

Niet bang voor de „Stones”

De Telegraaf komt op de dag van het optreden (die avond om 20:15) nog even terug op de stijgende spanning. Zou het misgaan in Scheveningen?

“Hoewel The Stones aan de top van de Engelse hitparade balanceren, en zelfs de Beatles van hun plaats hebben weten te verdringen, verwacht de politie in het geheel geen onregelmatigheden.” Wel zal er meer personeel op de been zijn: “Veel agenten werken nu eenmaal altijd verkeerd op jongelui.”

Slag bij Rolling Stones

De verslaggeving na het chaotische optreden liegt er niet om: ‘Interieur van de Kurzaal werd vernield’ (Algemeen Handelsblad), ‘Slag Bij Rolling Stones’ (De Volkskrant), ‘Haagse Vechtshow’ (De Telegraaf) en ‘Rolling Stones ontketenden veldslag’ (Limburgsch dagblad) zijn maar enkele van de koppen.

Nadat het optreden al snel (“Rolling Stones vluchten na 17 minuten” – Trouw) is afgebroken en de band snel weggesluisd, werd de feer grimmiger. Ook een niet toegestane filmploeg zou niet hebben geholpen met de sfeer.

In De Tijd De Maasbode werd de ‘veldslag' omschreven als volgt:

“De politie trok zich terug, de zaal werd […] aan de jeugd gelaten. Het meubilair moest het ontgelden, twee meisjes werden in het gedrang de kleren van het lijf gerukt terwijl een ander zichzelf van haar kleren ontdeed. Het was een tienerrevolutie.”

Volgens meerdere artikelen zijn er 25 agenten met gummiknuppels, waaronder 3 met honden nodig geweest om de zaal uiteindelijk leeg te krijgen van de ‘nozems’ en ‘teeners’. Sommige bronnen vragen zich af of het politie te hardhandig is geweest: “Het schijnt alsof de politie ervan uitgaat, dat optreden van Beatgroepen altijd tot vechtpartijen en chaos moet leiden.”

In het Algemeen Handelsblad was echter te lezen dat hoofdinspecteur Buyse voorzichtig wilde zijn: “[…] ik durfde mijn mannen niet de zaal in te sturen. Ik geloof dat zij er niet levend uitgekomen zouden zijn.”

In Het vrije volk – democratisch-socialistisch dagblad wordt gesproken van een geschatte kostenpost van 15.000 tot 20.000 gulden. Organisator Paul Acket verklaarde ter plaatse: “Dat nooit meer!”

Reklame

Eind goed, al goed: In de ‘Citaartjes’ van de Leeuwarder Courant -15 augustus 1964- vind je nog deze quote van Mick (aldaar geschreven als Mike) Jagger:

“Ik ben blij te horen dat ons optreden in heel Nederland een sensatie heeft veroorzaakt. Wat reklame is altijd welkom.”

foto: Delpher