Adres Onbekend
KRO-NCRV

geredde buurjongen Tonnie van den Brink

foto: Adres Onbekend
  1. Nieuwschevron right
  2. geredde buurjongen Tonnie van den Brink

“Ik heb zijn hoofd boven water getrokken en hem naar de kant gebracht.”

We vinden de familie Van den Brink terug in de archieven, maar verder komen we nog niet. Totdat de telefoon gaat. Het is Ton van den Brink zelf! "Ik weet het nog goed, maar mijn herinnering is wel ietsje anders hoor..." Beluister het verhaal in het fragment hieronder.

Het verhaal
Omstreeks 1960 redt Ferry zijn Amsterdamse buurtgenootje Tonnie van de verdrinkingsdood. “Ik denk dat ik toen zo’n veertien jaar oud was. Tonnie zal ongeveer twee jaar jonger geweest zijn. Ik was aan het zwemmen in de Weespertrekvaart en toen vroeg Tonnie of hij ook gebruik mocht van maken van mijn zwemband. Dat was een binnenband van een auto. Maar wat ik niet wist, is dat Tonnie helemaal niet kon zwemmen. Hij gleed ervan af en ging kopje onder.”

Ferry weet Tonnie net op tijd te redden. “Ik heb onder water nooit mijn ogen open kunnen houden. Ik ben onder water gaan voelen, toen had ik op een gegeven moment zijn hoofd of haren te pakken en heb ik hem naar de kant gebracht. Ik heb er daarna nooit meer over gesproken, ik denk omdat ik mij schaamde. Ik heb hem op die autoband laten gaan, terwijl hij niet kon zwemmen.”

Tonnie woont aan de andere kant van de Fahrenheitstraat in Amsterdam, dus veel contact hebben de buurtgenoten niet. “Tonnie was niet echt een vriendje van mij. Ik heb geen idee meer hoe Tonnie eruitzag. Ik weet alleen dat hij qua stemgeluid een hele hoge stem had. Dat was voor een jongen heel opvallend. Zijn ouders hadden nog een paar kinderen, maar ik weet niet meer precies wie dat waren.”

Ferry denkt nog vaak aan hem. “Ik word dit jaar 79. Tonnie zal ook wel bijna tachtig zijn. Of hij nog leeft is de vraag, maar ik begin er steeds meer aan te denken. Hoe zal het toch met Tonnie van den Brink gaan?”

Aanknopingspunten:
* Tonnie van den Brink of de Brink
* geboren tussen 1946 en 1950
* woonde in de Fahrenheitstraat in Amsterdam
* huisnummer was een oneven nummer tussen de 1 en 15
* had meerdere broers en zussen
* is een keer bijna verdronken in de Weespertrekvaart
* had een hoge stem

button arrow
button arrow
foto: Adres Onbekend

Geredde buurjongen Tonnie