Evergreens

Happy birthday Mark Knopfler!

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Happy birthday Mark Knopfler!

Vandaag viert Mark Knopfler zijn 75ste verjaardag. De legendarische frontman van Dire Straits is nog steeds actief als soloartiest, en bracht eerder dit jaar nog het album One Deep River uit.

Schotland

Mark Knopfler wordt in 1949 geboren in Glasgow, en verhuist op jonge leeftijd naar Engeland met zijn familie. Zijn oom speelt de honky tonk-piano, jonkie Mark wil net zo'n gitaar als Hank Marvin. Het is het begin van een glansrijke loopbaan als muzikant.

De doorbraak

Nadat zijn diploma Engels binnen is in 1968 neemt hij een demo op, verhuist en wordt lid van bands als Brewers Droop. Pas in 1977 worden de eerste demo's met Dire Straits opgenomen. Meteen is het raak: contract en een hit met eerste single 'Sultans Of Swing'.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Solo

In 1996 verscheen Knopflers eerste solo album, en sindsdien maakt hij hoofdzakelijk onder zijn eigen naam muziek. Natuurlijk zijn er genoeg samenwerkingen en zijprojecten en duetten, zoals met de Notting Hillbillies (country) en zijn succesvolle sessies met James Taylor:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

NPO Radio 5 Evergreen Top 1000

Wat zijn de allermooiste evergreens ooit gemaakt volgens de luisteraars van NPO Radio 5? De Evergreen Top 1000 is dé jaarlijkse lijst van NPO Radio 5 met klassiekers uit alle muziekdecennia.

De Evergreen Top 1000 wordt jaarlijks in november uitgezonden op NPO Radio 5.

BEKIJK DE LIJST