Reisverslag: Op zoek naar Marvin Gaye in Oostende
- Nieuws
- Reisverslag: Op zoek naar Marvin Gaye in Oostende
Podcaster Anne Hurenkamp neemt je mee op haar reis naar… Marvin Gaye! Bekijk de roadmovie en lees het reisverslag.
Dit is een ander soort artikel dan je van ons gewend bent: Anne, één van de makers van de podcast 'De Laatste Dagen Van... ’ neemt je mee op haar reis. Na het eerste seizoen over John Lennon en de tweede reeks over Freddie Mercury, is nu het turbulente leven van Marvin Gaye aan de beurt!
Begin oktober stond ik zomaar ineens op een zaterdagochtend op de boulevard in het Belgische Oostende. Ik was er nog nooit geweest. Terwijl mijn blik over het strand richting de zee gleed, voelde ik me dichter bij Marvin Gaye dan ooit. Want ook de Amerikaanse soulzanger had hier vast heel vaak gestaan. Ik wist het wel zeker: kijkend naar de Noordzee, verlangend naar zijn vaderland Amerika. Toch wist Marvin begin jaren ‘80 dat Oostende zijn thuis was én dat hij hier voorlopig moest blijven. Ver weg van alle verleidingen, maar ook van alle problemen waar hij in Amerika al een leven lang mee worstelde. En dus woonde Marvin Gaye tussen februari 1981 en oktober 1982 in deze kleine badplaats. Laten we even teruggaan naar die tijd.
“Ik ben een wees en Oostende is mijn weeshuis”
Zoiets zegt Marvin, als hij vanuit Engeland met de veerboot in Oostende arriveert. Voor onze podcast ‘De Laatste Dagen Van… Marvin Gaye’ duik ik samen met Wibo Dijksma en Michiel Tjepkema in het leven van deze legendarische artiest en zanger. We kennen zijn hits allemaal: I Heard It Through The Grapevine, What’s Going On, Mercy Mercy Me. Of duetten als It Takes Two (met Kim Weston) en Ain’t No Mountain High Enough (met Tammi Terrell). En dan vergeet ik nog bijna Marvins monsterhit Sexual Healing. Juist dat laatste nummer heeft alles met Oostende te maken. Maar daar kom ik zometeen nog op terug! Want eerst is er natuurlijk de vraag: waarom voelt wereldster Marvin Gaye zich begin jaren ‘80 een wees en hoe belandt hij uitgerekend hier, aan de Belgische kust? Zoiets verzin je toch niet?
Rust, reinheid en regelmaat voor Marvin
Natuurlijk ga je dat allemaal horen in onze zesdelige podcastserie over Marvins turbulente leven en heftige laatste dagen. In het vijfde deel van ‘De Laatste Dagen Van… Marvin Gaye’ loop je namelijk samen met ons in de voetsporen van Marvin, door de straten van Oostende. Begin 1981 treft de Belgische concertpromotor Freddy Cousaert Marvin zwaar verwaarloosd aan in een Londense hotelkamer. Hij besluit de zanger en diens zoontje Bubby mee te nemen naar Oostende. Na een zware periode in Amerika en Engeland komt de ‘verweesde’ Marvin hier weer tot rust. Hij kickt af van zijn drugsverslaving, knapt op en krijgt ook weer inspiratie om liedjes te schrijven en op te nemen. Rust, reinheid en regelmaat. Dat is wat Marvin volgens zijn bewonderaar Freddy Cousaert nodig heeft. En dat krijgt Marvin ook. Net als een dak boven zijn hoofd, eten, kleding en de liefdevolle aandacht van Freddy en zijn gezin. Oostende doet Marvin goed.
foto: AVROTROS
Aan de keukentafel bij de familie Cousaert
Ik begrijp het wel, als ik met Wibo en Michiel door de straten en langs de boulevard loop. Oostende is een overzichtelijke en gemoedelijke badplaats. Marvin heeft zich hier vast thuis gevoeld. Zo logeert hij eerst bij de familie Cousaert in hun pension aan de Kemmelbergstraat 13. Daar zit hij dagelijks aan de keukentafel, met een goed bord eten voor zijn neus. Al snel komt de broodmagere Marvin weer wat op gewicht, met een portie kip, zeetong en Vlaamse frieten. Ook als hij van Freddy zijn eigen appartement krijgt, is Marvin nog bijna dagelijks bij het gezin te vinden. Misschien deed Freddy’s vrouw Lilian hem wel aan zijn dierbare moeder in Amerika denken, van wie hij zoveel hield. Die gedachte schiet door me heen, als ik bij het voormalig pension sta. Met zijn vader had Marvin een slechte band. Die relatie zou hem uiteindelijk ook fataal worden.
foto: AVROTROS
Sexual Healing: een lawaaiige buurman
Maar zover is het nog niet, als Marvin vanuit zijn eigen appartement aan de boulevard uitkijkt over zee. Genietend van het spectaculaire uitzicht, is dít de plek waar hij inspiratie krijgt voor zijn grote hit Sexual Healing. Ook wij staan er ineens op de stoep. We zien de gedenksteen, die ons vertelt dat Marvin hier, op de vijfde verdieping, het bijzondere nummer schrijft. We wagen de gok en bellen aan. De huidige bewoonster van het appartement laat ons heel even binnen, zodat we precies op de plek staan die Marvin zo inspireerde. Dichter bij de muziekgeschiedenis en Marvins persoonlijke leven kunnen we bijna niet komen. Wat een ervaring! Marvin blijkt trouwens een lawaaiige buurman, zo leren we uit de verhalen. Terwijl hij midden in de nacht Sexual Healing schrijft, kan de hele flat meegenieten. Hoe dat eraan toegaat, kun je ook horen in onze podcast. Net als het bijzondere verhaal van één van de inwoners van Oostende, bij wie Marvin plotseling op de stoep staat. Met een speciale missie.
foto: AVROTROS
Marvin drinkt een Leffe in zijn stamcafé
En zo bezoeken we in en om Oostende alle plekken die te maken hebben met de tijd dat de soulzanger hier woont. Net als Lenny Kravitz, die hier rondliep tijdens de voorbereidingen van een film over Marvins leven. We zien het imposante standbeeld van Marvin, in de hal van het Kursaal, de plaatselijke schouwburg. Ook spreken we met de eigenaar van Café Floride, waar Marvin vaak een Leffe komt drinken, na het hardlopen in de duinen. In dat café zit hij tussen de locals, die vaak geen idee hebben wie hij is. Je kunt er prachtige beelden van zien in de documentaire Transit Oostende. Net als van Marvin die in het sportcomplex van de Koninklijke Stallingen weer volop aan het boksen en basketballen is. Ook die plek bezoeken we. En net als Marvin spelen we er een partijtje basketbal. Het ziet er nog net zo uit als toen!
foto: AVROTROS
Heftig einde
Eind goed, al goed, zou je denken. Maar we weten wel beter. Het loopt niet goed af met Marvin Gaye. Eind 1982 verloopt zijn visum en vliegt hij via Rotterdam terug naar Los Angeles. Wat er in die laatste periode van zijn leven gebeurt, tot zijn vader op 1 april 1984 een revolver op hem richt, is een heftig verhaal. Je gaat het allemaal van heel dichtbij meemaken in onze podcastserie ‘De Laatste Dagen Van… Marvin Gaye’. Ik beloof je een bijzondere luisterervaring!
Gerelateerde podcast
De Laatste Dagen Van... Janis Joplin
Over de makers
Anne Hurenkamp werkte de afgelopen maanden met Wibo Dijksma, Michiel Tjepkema aan de zesdelige podcast De Laatste Dagen Van… Marvin Gaye. Daarvoor belandde ze met het podcast-team in Oostende. Daar vielen de puzzelstukjes op hun plaats, om het levensverhaal van Marvin Gaye goed te kunnen vertellen. Hierboven las je haar reisblog.