Evergreens

Het verhaal achter 'De Vondeling Van Ameland'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Het verhaal achter 'De Vondeling Van Ameland'

Het was nooit een single maar werd een van Boudewijn de Groots evergreens. Lees meer over deze Nederlandstalige klassieker.

Freek de Jonge

De cabaretier Freek de Jonge (30 augustus 1944) schrijft 'De Vondeling Van Ameland' in 2002, om het dat jaar uit te voeren in zijn voorstelling Parlando, een programma met het Metropole Orkest. De Jonge en het orkest hebben daarvoor al samengewerkt, onder andere voor het Radio 2 Gala van het Nederlandse Lied. In Parlando worden naast nieuwe liedjes ook vertalingen van Jacques Brel, Bob Dylan en Johnny Hallyday gezongen.

Beluister De Jonges vertolking van 'De Vondeling' in Parlando:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Boudewijn de Groot

In 2004 verschijnt Boudewijn de Groots album Het Eiland In De Verte, de opvolger van Een Nieuwe Herfst uit 1996 en het eerste album van Boudewijn na het overlijden van tekstueel bondgenoot Lennaert Nijgh in 2002.

Op Het Eiland In De Verte staan nog wel Nijgh-teksten, maar ook bijdrages van Jan Rot en Marcel Verreck.

Ernst (Doe Maar) Jansz produceert de plaat. De enige single is 'Hoe Moet Ik Het De Stad Vertellen'. Hij bespeelt ook de piano tijdens de opname. Frank Boeijen geeft een bijdrage als achtergrondzanger.

Het is niet Freek zijn versie, maar Boudewijns 'Vondeling' die blijft hangen bij het Nederlandse publiek en inmiddels vaste bewoner van de Evergreen Top 1000 is.

Popbiografie

In de podcast Popbiografie vertelt Freek de Jonge in zijn eigen woorden over de totstandkoming van het lied:

"Wat er natuurlijk met terugwerkende kracht in te lezen valt is dat wij, Hella en ik een kind verloren zijn, op Texel..."

Al is dat zeker niet het hele verhaal... Luister (vanaf minuut 24):

#1 - Boudewijn de Groot - Een Meisje van 16 - Popbiografie

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

NPO Radio 5 Evergreen Top 1000

Wat zijn de allermooiste evergreens ooit gemaakt volgens de luisteraars van NPO Radio 5? De Evergreen Top 1000 is dé jaarlijkse lijst van NPO Radio 5 met klassiekers uit alle muziekdecennia.

De Evergreen Top 1000 wordt jaarlijks in november uitgezonden op NPO Radio 5.

BEKIJK DE LIJST